top of page

De Gordon Banks van Heerlen

Nico Habets

De Gordon Banks van Heerlen

Gordon Banks. Kent u hem nog? Begin jaren zeventig hing zijn poster meer dan levensgroot boven mijn bed. Een cadeau van mijn vader, die als glaszetter had samengewerkt met Engelse bouwvakkers. Zij hadden hem de poster ‘for his football crazy son’ gegeven. Ik was zeven jaar en had geen idee wie Gordon Banks was. De krant kon ik immers nog niet lezen. Buitenlands voetbal op televisie was voor mij beperkt tot de Bundesliga. De Engelse First Division en het wereldkampioenschap in het verre Mexico, waar Banks met Engeland actief was, waren voor mij onbekend terrein. Daardoor wist ik alleen wat ik uit de poster kon afleiden. Hij was een keeper, een man met een lang, enigszins getekend, vriendelijk gezicht, een bedachtzame blik en een knalgele trui met daarop een logo met drie leeuwen. Daar overheen zijn handtekening, geschreven met blauwe stift. Mijn vader vertelde me meer over deze voor mij onbekende keeper. Engels elftal, Leicester en Stoke City en de wonderbaarlijk redding op het wereldkampioenschap van 1970 in Mexico op de kopbal van Pelé.
https://www.youtube.com/watch?v=2G_q2aB5G6o

Sindsdien zag ik hem elke zondag keepen. Zijn 'dubbelganger' stond onder de lat bij de helden van mijn eigen club, het eerste elftal van R.K.S.V. Heerlen. Witte broek, gele trui, getekend en vriendelijk gezicht, geweldige reflexen en een penaltykiller: Nico Habets. Meneer Habets voor ons jongens. Een goede bekende van pap en vriendelijk en grappig naar mij. Ik kende 'de Gordon Banks van Heerlen' en, nog belangrijker, hij kende mij. Bij thuiswedstrijden stonden mijn vriendjes en ik vaak achter zijn doel om zijn reddingen van dichtbij te kunnen bewonderen. Vlak voor het einde van de wedstrijd zorgde ik dat ik in de buurt van de kleedkamer was. Terwijl onze spelers van het veld liepen keek ik dan naar ze op, hopend op een knikje, een knipoog of een aai over de bol. Het liefst van ‘Pietje’ (Roosendaal), onze jeugdleider, of van 'meneer Habets'.

Op zondag 1 oktober 2017 hebben veel Sporting Heerlen-mensen net als ik gedacht aan de manier waarop zij Nico kenden en hij hen. Tijdens een minuut stilte. Een mooi eerbetoon aan Nico. Hij overleed precies twee maanden eerder op 1 augustus, 77 jaar oud. Bijna zijn hele leven was hij lid van R.K.S.V. Heerlen (vanaf 2012 Sporting Heerlen). Natuurlijk werd hij doelman. Nico was te bijzonder om ‘éen van de tien veldspelers’ te zijn. En hij was gezegend met talent. Al op zijn zeventiende verdedigde hij het doel van het eerste elftal. Twintig jaar was hij de eerste keus. En niet alleen bij zijn eigen club. In de jaren zestig en zeventig keepte hij regelmatig voor het ‘Heerlens elftal’, samengesteld uit spelers van alle Heerlense clubs. Door zijn goede keeperswerk redde hij menig punt voor zijn elftal en een enkele keer werd hij daardoor ook genoemd in de toen nog heel beknopte wedstrijdverslagen van de krant.

Op 15 april 1973 zou Nico voor de 500e keer bij R.K.S.V. Heerlen onder lat staan. Tegenstander was de huidige fusiepartner Heerlen Sport. Maar de wedstrijd ging niet door (om reden mij onbekend) en dus speelde Nico zijn jubileumwedstrijd de week erna, uit bij Heilust. Daar moest hij 3 tegentreffers incasseren en verloor Heerlen niet alleen de wedstrijd (3 – 2) maar ook zijn kampioensaspiraties. De partij tegen Heerlen Sport werd begin mei ingehaald. Uitslag 4 -2 voor Heerlen.

Een jaar later werd R.K. S.V. Heerlen wel kampioen. Op 7 april was de 1 – 2 uitzege bij Miranda meer dan voldoende. Nico speelde na 17 jaar eindelijk in de tweede klasse. Het verblijf daar duurde echter maar een jaar. Toen Heerlen in 1978 opnieuw naar de 2e klasse promoveerde, genoot Nico aan de zijlijn. Hij was met ‘voetbalpensioen’. Al die jaren bleef hij een trouw bezoeker van de wedstrijden van R.K.S.V. Heerlen, en later van Sporting Heerlen. De liefde voor zijn club en zijn opgewekte en optimistische karakter zorgden er ongetwijfeld voor dat hij, ondanks de kanker die de energie uit zijn lijf zoog, het 100-jarig jubileum nog heeft meegemaakt. Nico leefde toen al in blessuretijd. Hij kon de wedstrijd tegen de kanker niet meer in zijn voordeel beslissen. Uiteindelijk was het zoals Cruyff sprak over wedstrijden tegen de Italianen: ze kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen. Nico verloor zijn leven en wij een prachtig mens.

Ruim 30 jaar geleden werd ik Nico’s buurman. Over Gordon Banks hebben we het nooit gehad. De poster heb ik ook niet meer. Wel heb ik een foto van het kampioenselftal van R.K.S.V. Heerlen uit 1964. Met de handtekening van Nico. Ze hangt niet boven mijn bed. Ze heeft een ereplaats tussen mijn oude voetbalspullen. Net als deze herinnering aan Nico Habets, ‘de Gordon Banks van Heerlen’.

© 2023 by BI World. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • YouTube Basic Black
bottom of page